Kako USB memoriju provjeriti na viruse i nađene očistiti
USB memorijei su trenutno gotovo podpuno iztisnuei tzv. floppy diskove iz upotrebe. Vrlo su prikladne za transportiranje veće količine podataka, kao što su članci, knjige, slike i sl. S njima se može također lako preseljavati podatke s jednog na drugo računalo. No upravo ta lakoća prenošenja veće količine podataka s jednog na drugo računalo, kao i kod mnogih drugih dobrih stvari, izazov je novoj vrsti pošasti - razsijavanju računalnih virusa i drugog zloćudnog softvera.
Preporuča se stoga prije prijenosa bilo kakvih podataka s USB memorije na računalo izvrši provjera istog na računalne viruse.
Čak ako namjeravate samo pregledavati datoteke ili slike koje se nalaze u USB memoriji znajte da je to često dovoljno, da se eventualni virusi ili drugi zloćudni softver preseli na računalo u koje je utaknut memorijski klipić.

Postupak provjere i čišćenja USB memorijske jedinice od virusa i drugog zloćudnog softvera može se obaviti relativno brzo. Slijede vrlo sažete upute kako:

Ukoliko imate instaliran AV program "Sophos" (to je oficijelni antivirusni program dostupan posredovanjem Sveučilišta) na vašem računalu, dovoljno je da unutar programa za istraživanje (Windows Explorer) (klik desnim "gumbom" miša na Start-->istraži (Explore)) nađete USB memorijsku jedinicu i kliknete desnim gumbom miša i odaberete iz menia: "Scan with Sophos Anti-Virus". USB memorijsku jedinicu možete pronaći i ako otvorite Start --> Moje računalo (MyComputer) gdje ćete pored sličice za C: disk vidjeti i sličice drugih uređaja s pripadajućim slovnim oznakama, pa i onu za USB memorijsku jedinicu. Uz nju će stajati tekst: "Removable Disk" ili jednostavno "USB" odnosno. hrv. prijevod istog. Postupak je isti: klik desnim gumbom miša i odabir: "Scan with Sophos Anti-Virus".
Prozor koji se nakon toga otvori pokazivat će vam kako teče proces provjere na viruse, no najvažnije je da nakon klika na "gumb" "More>>" unutar prozora uočite da se broj pronađenih virusa pojavljuje pored teksta "Items passed to Quarentine:". Pričekajte dok se ne ispuni zelenim vodoravni red pored tog "gumba" i ako su pronađeni virusi (tj. broj veći od 0), kliknite na plavi tekst "Quarantine" i uklonite pronađene viruse nekom od ponuđenih mogućnosti (pored svakog pronađenog virusa bit će ponuđena jedna ili više mogućih akcija: "Clean up", "Move" ili "Delete") Ako je ponuđena "Clean up" opcija, ona se preporuča, jer ostale dvije mogu dovesti uz uklanjanje virusa i uzput do nažalost nužne nedostupnosti odnosno gubitka oštećenih korisnih podataka.
 
Uredništvo, 14.07.2009 12:58
 

<<< Povratak